folijev kateter, zivot sa stalnim kateterom, urin kesa

Život Sa Stalnim Kateterom: Saveti I Trikovi

Kada govorimo o medicinskim pomagalima, često zaboravljamo koliko oni mogu uticati na svakodnevni život osobe. Stalni kateter je jedno od tih pomagala. Uz njega dolazi niz prednosti, ali i izazova koje treba prevazići. U ovom članku ćemo istražiti kako olakšati život s kateterom.

Šta je stalni kateter?

Stalni kateter je medicinski uređaj koji se koristi za pražnjenje mokraće iz mokraćne bešike kada osoba nije u mogućnosti da to uradi na prirodan način. Ovaj tanak cevasti uređaj se obično uvodi kroz mokraćnu cev (uretru) i ostaje unutar tela duže vreme, često nedeljama ili čak mesecima, u zavisnosti od potreba pacijenta.

Stalni kateter se često koristi kod osoba sa različitim medicinskim stanjima, kao što su paraplegija, tetraplegija ili određene neurološke bolesti, gde osoba nema kontrolu nad funkcijom mokrenja. Ovaj uređaj omogućava redovno pražnjenje mokraće i sprečava nakupljanje tečnosti u mokraćnoj bešici, što može dovesti do infekcija i drugih komplikacija. Stalni kateter zahteva posebnu negu i praćenje kako bi se obezbedila higijena i smanjila mogućnost infekcija.

Izvor: https://media.snl.no/

Prednosti i nedostaci stalnog katetera

 • Olakšava mokrenje: Stalni kateter omogućava redovno i kontrolisano pražnjenje mokraće, bez potrebe za odlaskom u toalet ili korišćenjem drugih uređaja.
 • Očuvanje komfora: Osobe koje se suočavaju sa fizičkim ili neurološkim poteškoćama, kao što su paraplegija ili tetraplegija, mogu održavati nivo komfora i samostalnosti u svakodnevnom životu.
 • Smanjen rizik od komplikacija: Stalni kateter smanjuje rizik od nakupljanja mokraće u mokraćnoj bešici, što može dovesti do infekcija, kamena u bešici ili drugih komplikacija.

Međutim, upotreba stalnog katetera takođe nosi i određene nedostatke i rizike, uključujući:

 • Infekcije: Stalni kateter može povećati rizik od urinarnih infekcija, jer može omogućiti bakterijama da dospeju u mokraćni trakt. Održavanje higijene i pravilna upotreba su ključne za smanjenje ovog rizika.
 • Iritacija i nelagodnost: Postavljanje katetera i njegovo prisustvo unutar tela može izazvati iritaciju sluznice mokraćne cevi i bešike. Ovo može dovesti do nelagodnosti i bolova.
 • Potreba za stalnim nadzorom: Osobe koje koriste stalni kateter zahtevaju redovan nadzor i brigu od strane medicinskog osoblja kako bi se obezbedila ispravna upotreba i sprečile potencijalne komplikacije.
 • Rizik od blokade ili curenja: Stalni kateter može biti podložan blokadi od strane krvnih ugrušaka, kamena u bešici ili drugih prepreka, što može ometati normalno pražnjenje mokraće. Curenje može takođe biti problem ako kateter nije pravilno postavljen ili održavan.

Saveti za svakodnevno nošenje katetera

 • Redovna higijena: Održavanje čiste i higijenske procedure je od suštinskog značaja. Operite ruke pažljivo sapunom i toplom vodom pre nego što pristupite kateteru. Tokom samog postupka, vodite računa da sve bude sterilno i koristite medicinske rukavice.
 • Pravilna nega katetera: Pratite pažljivo uputstva vašeg zdravstvenog radnika o promeni i održavanju katetera. To može uključivati ispiranje katetera određenom tečnošću ili čišćenje po preporukama. Redovna nega će pomoći u očuvanju funkcionalnosti i sprečavanju komplikacija.
 • Koristite komotnu odeću: Odaberite odeću koja je nežna prema kateteru i ne vrši pritisak ili trenje na njemu. Izbegavajte usku odeću i nosite materijale koji neće iritirati kožu oko mesta gde kateter ulazi u telo.
 • Pravilno pražnjenje bešike: Strogo se pridržavajte rasporeda pražnjenja mokraće koji vam je propisao lekar. Ne zadržavajte mokraću predugo, jer to može izazvati prekomerno naprezanje na mokraćnom traktu, povećati rizik od infekcija i iritacije. Pravilno pražnjenje je ključno za očuvanje zdravlja.
Izvor: https://cdn.kustomerhostedcontent.com/

Trikovi za prevenciju komplikacija

Da biste izbegli komplikacije, važno je biti svestan prvih simptoma infekcije. Osim toga, održavanje pravilne ishrane i hidratacije može pomoći u sprečavanju problema. Prepoznavanje i brzo delovanje ključni su za zdrav život sa kateterom.

 • Svest o simptomima infekcije: Važno je da budete pažljivi i obratite pažnju na moguće znakove i simptome infekcije u vezi sa vašim kateterom. To uključuje pojavu bola, promene u boji mokraće, povišenu temperaturu ili neprirodan miris urina. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se konsultujte sa svojim lekarom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.
 • Pravilna ishrana i hidratacija: Održavanje zdrave ishrane i dovoljne hidratacije ima ključnu ulogu u prevenciji problema sa mokraćnim traktom. Konzumiranje dovoljne količine tečnosti pomaže u redovnom ispiranju mokraćnog trakta, smanjuje rizik od formiranja kamena u bešici i održava urinarni trakt zdravim.
 • Redovne kontrole i konsultacije sa lekarom: Važno je da redovno posećujete svog zdravstvenog radnika i pratite preporučene kontrole. Ovo će vam omogućiti da redovno ocenjujete stanje vašeg katetera i urinarnog trakta. U slučaju bilo kakvih problema ili komplikacija, brza reakcija i pravilna terapija mogu značajno poboljšati vašu situaciju.

Psihološki aspekti života sa kateterom

Nošenje katetera može izazvati različite emocionalne i psihološke izazove. Osećaj neprijatnosti, stida ili frustracije nije neobičan među osobama koje koriste stalni kateter. Važno je prepoznati da ovi osećaji mogu uticati na kvalitet života i emocionalno blagostanje. Evo nekoliko ključnih aspekata i strategija za suočavanje s psihološkim izazovima:

 • Prihvatanje i razumevanje: Prvi korak u suočavanju s psihološkim aspektima nošenja katetera je prihvatanje situacije. To uključuje razumevanje da kateter nije vaša krivica i da je medicinski uređaj neophodan za vaše zdravlje.
 • Razgovor s psihologom: Stručna pomoć psihologa ili terapeuta može biti od izuzetne koristi. Oni vam mogu pomoći da se nosite sa stresom, anksioznošću i depresijom koji mogu biti povezani s korišćenjem katetera. Razgovorom s terapeutom možete razmotriti svoje osećaje i razviti strategije za prevazilaženje emocionalnih izazova.
 • Podrška porodice i prijatelja: Razgovarajte otvoreno sa svojim bliskim osobama o svojim osećanjima i izazovima. Porodica i prijatelji mogu pružiti emocionalnu podršku i razumevanje, što može biti od ključnog značaja za vašu dobrobit.
 • Edukacija: Što bolje razumete svoj kateter, njegovu svrhu i pravilnu negu, to ćete se osećati sigurnije. Pitajte svog zdravstvenog radnika ili medicinskog osoblja za dodatne informacije i obuku.
 • Samo-prihvatanje: Naučite da prihvatite sebe s kateterom kao sastavni deo svog života. Važno je da se fokusirate na svoje druge kvalitete i interesovanja koja čine vašu ličnost, a ne samo na prisustvo katetera.
Izvor:https://urinarna-kateterizacija.com/

Pitanja i odgovori

Mnogi imaju pitanja kada je u pitanju život s kateterom.

 1. Da li je bolno?
  Nošenje katetera ne bi trebalo da bude bolno, ali može doći do nelagodnosti tokom postavljanja ili promene katetera.
 2. Koliko često treba menjati kateter?
  Učestalost zamene zavisi od tipa katetera i preporuka lekara. Neki se menjaju svakodnevno, dok drugi traju nedeljama ili mesecima.
 3. Da li mogu putovati?
  Moguće je putovati s kateterom uz pravilnu pripremu, obezbeđivanje dovoljno katetera i razmatranje sanitarnih uslova na putovanju.

Ovi odgovori i saveti mogu pružiti korisne informacije i umanjiti strahove i neizvesnost.

Važno je komunicirati sa zdravstvenim radnikom o svojim specifičnim potrebama i brigama vezanim za kateter kako biste održali zdrav i funkcionalan život.

Zaključak

Iako život sa stalnim kateterom donosi svoje izazove, s pravim informacijama, podrškom i prilagodbom, možete živeti punim životom. Ključ je u razumevanju, edukaciji i prilagodljivosti.

Dodatni saveti za svakodnevno nošenje

Pored osnovnih saveta, postoji još niz trikova koji olakšavaju svakodnevni život. Na primer, korišćenje specijalizovanih proizvoda za negu kože može pomoći u sprečavanju iritacija.

Hvala na čitanju! Briga o sebi i razumevanje vašeg tela su ključni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top