multipla skleroza

Pobedite Multiplu Sklerozu Uz Ovih 5 Prirodnih Lekova Koje Trebate Isprobati!

Multipla skleroza (MS) je hronična autoimuna bolest koja napada centralni nervni sistem. Njena tačna uzroka nije poznata, ali se smatra da genetski faktori i faktori okoline igraju ulogu u njenom razvoju. MS može uzrokovati različite sisimptoma mptome, uključujući probleme sa vidom, umor, gubitak koordinacije i probleme sa pamćenjem.

Iako ne postoji lek za multiplu sklerozu, postoje prirodni pristupi koji mogu pomoći u ublažavanju i održavanju opšteg zdravlja. U ovom članku ćemo istražiti pet prirodnih lekova koji mogu biti korisni za osobe sa multiplom sklerozom.

1. Omega-3 masne kiseline

Omega 3 za multipla sklerozu
Izvor: gettyimages.com

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa, skuše i sardine. One imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale koja se javlja u centralnom nervnom sistemu kod osoba sa multiplom sklerozom. Takođe se smatra da omega-3 masne kiseline mogu poboljšati funkciju mozga i memoriju.

Uzimanje dodataka ishrani koji sadrže omega-3 masne kiseline može biti korisno za osobe sa multiplom sklerozom. Međutim, pre početka uzimanja dodataka, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste dobili pravilan savet i dozu.

2. Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, ali takođe može biti koristan i za osobe sa multiplom sklerozom. Studije su pokazale da osobe sa MS često imaju nizak nivo vitamina D. Povećanje unosa vitamina D može pomoći u smanjenju simptoma i upala povezanih sa multiplom sklerozom.

Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svetlost. Međutim, ako ne možete dobiti dovoljno sunčeve svetlosti, možete razmotriti uzimanje dodataka vitamina D. Još jednom, konsultacija sa lekarom je važna kako biste odredili pravilnu dozu.

3. Kurkuma

Multipla Skleroza
Izvor: urbanveda.com

Kurkuma je žutozačinjena biljka koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini. Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji ima snažna antiinflamatorna svojstva. Istraživanja su pokazala da kurkuma može smanjiti upalu u telu i smanjiti simptome multiple skleroze.

Možete dodati kurkumu u svoju ishranu ili uzimati dodatke koji sadrže kurkumin. Takođe možete napraviti čaj od kurkume i konzumirati ga redovno. Kurkuma je prirodni lek koji može pružiti olakšanje osobama sa multiplom sklerozom.

4. Vežbanje

 Vežbanje ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje snage, ravnoteže i raspoloženja. Kod osoba sa multiplom sklerozom, vežbanje može biti korisno za održavanje mišićne mase i fleksibilnosti, smanjenje umora i poboljšanje opšteg zdravlja.

Važno je pronaći vrstu vežbanja koja vam odgovara i prilagoditi je svojim mogućnostima. Neka od preporučenih vrsta vežbanja za osobe sa multiplom sklerozom uključuju hodanje, plivanje, jogu i tai či. Redovno vežbanje može biti deo celokupnog plana za upravljanje multiplom sklerozom.

5. Ginko Biloba

Ginko Biloba
Source: herbasvet.com

Ginko Biloba je biljka koja se tradicionalno koristi u kineskoj medicini za poboljšanje cirkulacije i memorije. Kod osoba sa multiplom sklerozom, poboljšanje cirkulacije može biti korisno za smanjenje simptoma kao što su umor i problemi sa pamćenjem.

Ginko Biloba se obično uzima kao dodatak ishrani. Međutim, pre početka uzimanja dodataka, važno je konsultovati se sa lekarom, posebno ako već koristite druge lekove, jer Ginko Biloba može interagovati sa određenim lekovima.

Ukoliko ste imali ili imate multiplu sklerozu, i zelite da doprinesete istrazivanju, mozete popuniti formular koji je objavila MS Platforma Srbije na svom profilu:

Zaključak

Iako multipla skleroza može biti izazovna bolest, prirodni lekovi mogu pružiti olakšanje i poboljšati kvalitet života osoba koje žive sa ovim stanjem. Omega-3 masne kiseline, vitamin D, kurkuma, Ginko Biloba i vežbanje su samo neki od prirodnih pristupa koji mogu biti korisni u borbi protiv simptoma multipli skleroze.

Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koji novi tretman ili dodatak ishrani kako biste dobili pravilan savet i prilagođene preporuke.

Napomena: Ovaj članak pruža samo opšte informacije i ne može zamijeniti stručni medicinski savjet. Ako imate simptome multipla skleroza ili vam je dijagnosticirana ova bolest, obratite se svom ljekaru radi dijagnoze, savjeta i liječenja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top