upala sinusa,sinusitis,bol u glavi

Kako Se Nositi Sa Sinuzitisom: Vodič Kroz Simptome, Lecenje I Prevenciju

Sinuzitis, poznat i kao upala sinusa, je stanje koje može ozbiljno uticati na svakodnevni život osobe. U osnovi, to je upala ili oticanje tkiva sinusa. Kada su zdravi, sinusi su mala vazdušna prostranstva u kostima lobanje oko nosa, koja su ispunjena vazduhom. Oni igraju ključnu ulogu u vlaženju unutrašnjosti nosa i filtriranju čestica iz vazduha koji udišemo.

Međutim, kada se sinusi zapuše i napune tečnošću, postaju plodno tlo za bakterije i druge mikroorganizme, što može dovesti do infekcije.

Šta je sinuzitis?

Sinuzitis je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje upale sinusa. To je često stanje koje pogađa mnoge ljude širom sveta. Sinusi su šuplje oblasti u kostima lica koje proizvode određenu količinu sluzi, koja pomaže u vlaženju nosne šupljine i filtriranju štetnih čestica iz vazduha.

Kada su sinusi zdravi i funkcionišu pravilno, sluz se normalno drenažira kroz mali otvor u nosu. Međutim, kada se otvor blokira, sluz može postati zarobljena unutar sinusa, što dovodi do simptoma poput bola, otoka i infekcije.

Uzroci sinuzitisa

Virusna infekcija
Virusna infekcija, kao što je prehlada, često je početni okidač za sinuzitis. Kada virus zahvati gornje disajne puteve, nosna šupljina može postati otečena, uzrokujući zapušenje. Ovo zapušenje ometa normalno izlučivanje sluzi iz sinusa, stvarajući idealno okruženje za razmnožavanje mikroorganizama i razvoj sinuzitisa.

Izvor:statics-cuidateplus.marca.com

Bakterijske infekcije
U situacijama gde osnovna virusna infekcija ne prolazi, bakterijske infekcije mogu postati primarni uzrok sinuzitisa. Kada bakterije kolonizuju sinuse, mogu izazvati snažne upalne reakcije i komplikovati već postojeći problem, često produžavajući trajanje simptoma.

Alergije
Alergijske reakcije, naročito alergijski rinitis, mogu imitirati ili čak izazvati sinuzitis. Kada alergeni dospeju u nosne prolaze, mogu izazvati oticanje i proizvodnju sluzi. Ovo stanje može dovesti do blokade sinusa i zadržavanja sluzi, što može dalje pogoršati simptome sinuzitisa.

Devijacija nosnog septuma
Devijacija, ili iskrivljenje nosnog septuma, može biti jedan od predisponirajućih faktora za sinuzitis. Kada je nosni septum iskrivljen, može ometati normalan protok vazduha i drenažu iz sinusa. Ova ometanja mogu olakšati zadržavanje sluzi i pojavu infekcija.

Simptomi sinuzitisa

Simptomi sinuzitisa mogu varirati u zavisnosti od toga da li je stanje akutno ili hronično.

 • Akutni sinuzitis
  Simptomi akutnog sinuzitisa obično traju kraće, često manje od četiri nedelje, i mogu uključivati nagli početak simptoma poput bolova u licu, začepljenja nosa, obilnog iskašljavanja, gubitka mirisa, glavobolje, umora, lošeg daha i povišene telesne temperature. U težim slučajevima, može doći i do oticanja lica ili očiju.
 • Hronični sinuzitis
  Hronični sinuzitis, s druge strane, ima simptome koji traju duže, često više od 12 nedelja. Iako su simptomi slični akutnom sinuzitisu, oni su obično manje intenzivni, ali traju duže. Ljudi sa hroničnim sinuzitisom često se žale na konstantan osećaj punoće ili pritiska u glavi, hroničnu iscrpljenost i postojanu potrebu za iskašljavanjem.

Lečenje sinuzitisa

Sinuzitis je stanje koje može biti veoma neugodno, ali srećom postoji više metoda lečenja koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i lečenju osnovnog uzroka.

Izvor: https://healthsoul-wp.s3.amazonaws.com/
 • Kućni tretmani
  Veoma je važno omogućiti telu dovoljno odmora kako bi se oporavilo. Povećan unos tečnosti, kao što su voda, čajevi i supe, može pomoći u razređivanju sekreta i olakšati njegovo izlučivanje. Takođe, ispiranje nosa slanom vodom može pomoći u čišćenju nosnih prolaza i smanjivanju začepljenja.
 • Medikamenti
  Antibiotici se često propisuju u slučaju bakterijskog sinuzitisa. Lekovi koji smanjuju oticanje, kao što su kortikosteroidi, takođe mogu biti korisni. Lekovi za bol, poput paracetamola ili ibuprofena, mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete sa uzimanjem bilo kog leka.
 • Vitaminske infuzije
  Dok su nekada bile rezervisane samo za bolnice, vitaminske infuzije postaju sve popularnije kao tretman za razna stanja, uključujući sinuzitis. Ove infuzije, koje obično uključuju vitamin C, B vitamine, magnezijum i druge vitalne nutrijente, mogu pomoći u podizanju imuniteta i ubrzanju oporavka od infekcija. Vitaminske infuzije se obično preporučuju pacijentima koji imaju hronični sinuzitis ili onima koji često oboljevaju.
 • Hirurški tretmani
  U retkim slučajevima, kada lečenje ne daje rezultate, može biti potrebna hirurška intervencija. Ova procedura može uključivati čišćenje sinusa ili korekciju devijacije nosnog septuma.

Prevencija sinuzitisa

Prevencija je ključna u borbi protiv sinuzitisa, naročito za one koji su skloni čestim epizodama.

 • Izbegavajte izazivače
  Ako ste alergični, izbegavajte alergene koji mogu izazvati simptome. To može uključivati redovno čišćenje doma, upotrebu prečišćivača vazduha i izbegavanje boravka napolju tokom sezone alergija.
 • Ojačajte imunološki sistem
  Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima, redovno vežbanje, dovoljno sna i smanjenje stresa mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema.
 • Pravilna higijena
  Redovno pranje ruku može smanjiti rizik od infekcija. Takođe, izbegavajte dodirivanje lica, naročito očiju i nosa.
 • Vlažnost vazduha
  U suvim sredinama ili tokom zimskih meseci, upotreba ovlaživača može pomoći u održavanju vlažnosti vazduha, što može smanjiti rizik od razvoja sinuzitisa.

  Izvor: detroitsinuscenter.com

Često postavljana pitanja

 1. Da li prehlada uvek dovodi do sinuzitisa?
  Ne, ali često može biti okidač.
 2. Da li su svi sinuzitisi infektivni?
  Ne, neki su uzrokovani alergijama.
 3. Koliko često treba koristiti sol za ispiranje nosa?
  Pratite uputstva proizvoda ili preporuku lekara.
 4. Da li će hirurgija trajno rešiti sinuzitis?
  Može pomoći kod hroničnog sinuzitisa, ali nije garancija.
 5. Da li deca mogu dobiti sinuzitis?
  Da, iako je manje često nego kod odraslih.

  Zaključak

  Sinuzitis je stanje koje može doneti mnoge neugodnosti, uzrokujući bol i nelagodnost u svakodnevnom životu. Međutim, sa pravim pristupom lečenju i pravilnom brigom, većina osoba može uspešno prevazići simptome i brzo se vratiti normalnom ritmu života. Važno je prepoznati simptome na vreme i konzultovati se sa stručnjacima kako bi se osigurao brz oporavak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top