Ishrana Protiv Nadutosti: Šta Jesti, a Šta Izbegavati?

Uvod

Nadutost može biti veoma neprijatna i često dovodi do osećaja nelagodnosti. Mnogi se pitaju šta stoji iza tog osećaja težine u stomaku. Da li znate šta zapravo izaziva nadutost i koje su najbolje metode da je sprečite ili ublažite? Upoznavanje s uzrocima i rešenjima može biti ključno za vaše digestivno zdravlje.

Izvor: https://www.health.com/

Uzroci nadutosti

Postoji mnogo razloga zbog kojih se može pojaviti nadutost, ali neki od najčešćih su:

 

 • Ishrana: Nekoliko namirnica može izazvati nadutost.Ishrana je ključna komponenta kada govorimo o nadutosti. Određene namirnice, poput pasulja, brokolija ili gaziranih pića, mogu izazvati nadutost kod mnogih ljudi zbog teškoće varenja ili fermentacije u crevima.
 • Stres: Sa druge strane, stres je još jedan čest uzrok koji može uticati na naš digestivni sistem. Kada smo pod stresom, naš stomak može reagovati grčevima ili zadržavanjem gasova, što dovodi do osećaja nadutosti.
 • Medicinski uzroci: Određena stanja, kao što je sindrom iritabilnog creva, često su povezana s ovim neugodnim osećajem. Razumevanje i prepoznavanje ovih uzroka može biti prvi korak ka rešenju problema.

Namirnice koje treba izbegavati

Neke namirnice mogu izazvati nadutost kod pojedinaca

 

 • Gazirana pića: su popularan izbor mnogih, ali sadrže ugljen-dioksid koji, kada se konzumira, može uzrokovati gasove u stomaku. Ovo često rezultira osećajem nadutosti i nelagodnosti u digestivnom traktu. Uzimanje prevelikih količina ovih pića može pojačati simptome.
 • Mlečni proizvodi: su sastavni deo mnogih dijeta, ali ako ste intolerantni na laktozu, konzumacija mleka i mlečnih proizvoda može izazvati nadutost. Laktoza je šećer prisutan u mleku, a osobe koje ne proizvode dovoljno enzima laktoze mogu imati problema sa varenjem ovog šećera, što dovodi do gasova i osećaja težine u stomaku.
 • Pržena hrana: Pržena hrana, iako ukusna, često je teška za digestivni sistem. Zbog svoje teksture i masnoće, može se teže variti, što može dovesti do zadržavanja gasova i osećaja nadutosti u stomaku.

  Izvor: https://c.ndtvimg.com/ 

Ishrana i dnevne navike

 

 • Vreme obroka:Redovnost u unosu hrane, odnosno konzumiranje obroka u isto vreme svakog dana, može pozitivno uticati na funkciju vašeg digestivnog sistema. Na taj način telo se prilagođava određenim ritmovima i lakše reguliše probavne procese.
 • Kombinacija namirnica: Mudro kombinovanje različitih vrsta namirnica, kao što su proteini i povrće, može doprineti boljem varenju hrane i smanjenju rizika od nadutosti. Proteini pružaju telu potrebne hranljive materije, dok povrće obogaćuje obrok vlaknima koja podržavaju ravnotežu probave.

Preporučene namirnice protiv nadutosti

Dok neke namirnice mogu izazvati nadutost, druge imaju suprotan efekat i mogu pomoći u smanjenju simptoma.

 • Čaj od kamilice: Čaj od kamilice je poznat po svojoj sposobnosti da umiri i opusti digestivni trakt, pružajući olakšanje od raznih tegoba.
 • Soda bikarbona: takođe poznata kao natrijum-bikarbonat, često se koristi kao prirodni lek za neutralizaciju viška želudačne kiseline i ublažavanje gorušice. Osim toga, može se koristiti kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju različitih površina.
 • Đumbir: začin sa izraženim ukusom i mirisom, ima višestruke koristi za zdravlje. Osim što pomaže u smanjenju upala, đumbir se često koristi za ublažavanje mučnine i nelagodnosti u stomaku. Možete ga koristiti u obliku čaja, dodati ga jelima ili grickati kandirani đumbir za osvežavajući ukus.
 • Menta: poznata i kao nana, je biljka čiji čaj može imati pozitivan uticaj na opuštanje mišića digestivnog trakta. Osim što može pomoći u olakšanju prolaza gasova, čaj od mente može biti osvežavajući napitak nakon obroka.
 • Banane: su voće bogato kalijumom, mineralom koji je važan za regulaciju ravnoteže elektrolita u telu. Konzumiranje banana može pomoći u održavanju pravilnih nivoa kalijuma i natrijuma, što može sprečiti zadržavanje vode i osećaj nadutosti.
 • Celer: hrskavo povrće sa blagim ukusom, može biti korisno za smanjenje zadržavanja vode u telu. Bogat je vlaknima i može podržati pravilan rad digestivnog sistema, što može smanjiti simptome nadutosti i nelagodnosti. Možete ga dodavati salatama ili pripremati kao zdravu grickalicu.

  Izvor: https://scontent.fbeg10-1.fna.fbcdn.net/

Promena životnih navika

Ponekad, promena nekih svakodnevnih navika može imati pozitivan uticaj na vaš digestivni sistem.

 • Vežbanje je ključni faktor za održavanje zdravog digestivnog sistema. Redovna fizička aktivnost podstiče peristaltiku creva, što omogućava bolju eliminaciju gasova i sprečava njihovo zadržavanje u crevima. Osim toga, vežbanje može poboljšati cirkulaciju krvi u abdomenu, što takođe podržava zdravu probavu.
 • Pijenje dovoljne količine vode je neophodno za pravilan rad digestivnog trakta. Nedostatak hidratacije može dovesti do zatvora, što može uzrokovati nadutost i nelagodu. Voda omekšava stolicu i olakšava njen prolaz kroz creva, čime se smanjuje rizik od zadržavanja gasova.
 • Izbegavati žvakanje žvakaćih guma kao naviku. Kada žvaćemo gumu, unosimo višak vazduha u želudac, što može izazvati nadutost i nadimanje. Osim toga, žvakanje guma može dovesti do nepravilnog unosanja hrane, što takođe može uzrokovati probavne probleme. Umesto žvakaćih guma, preporučuje se konzumiranje voća ili povrća kao zdravijih alternativa za smanjenje želje za žvakanjem.

  Izvor: https://thumbs.dreamstime.com/

Kako stres utiče na nadutost

Stres može imati značajan uticaj na naš digestivni sistem, stvarajući niz problema. Kada smo pod stresom, naše telo luči hormone poput kortizola, koji mogu direktno uticati na funkciju digestivnog trakta. Ovi hormoni mogu usporiti proces varenja hrane, što može dovesti do osećaja nadutosti i nelagode. Takođe, stres može povećati napetost mišića u stomaku, što može otežati prolazak gasova kroz creva.

Srećom, postoje strategije za smanjenje stresa i njegovih negativnih efekata na probavni sistem. Vežbe disanja, poput dubokog udisaja i izdisaja, mogu pomoći opuštanju tela i smanjenju napetosti u stomaku. Meditacija je takođe korisna tehnika za smanjenje stresa, jer pomaže umu da se smiri i fokusira na trenutak.

Redovno vežbanje takođe može biti efikasno sredstvo za smanjenje stresa. Fizička aktivnost podstiče lučenje endorfina, prirodnih “hormona sreće”, koji mogu poboljšati opšte emocionalno stanje i smanjiti nivo stresa. Osim toga, vežbanje može poboljšati cirkulaciju krvi u abdomenu, podržavajući bolju probavu i eliminaciju gasova. Pravilno upravljanje stresom kroz ove tehnike može značajno poboljšati funkciju digestivnog sistema i smanjiti rizik od gastrointestinalnih problema.

Zaključak

Pravilna ishrana i pažnja prema vašem telu su ključni za borbu protiv nadutosti. Slušanje vašeg tela i razumevanje uzroka nadutosti može vam pomoći da se osećate bolje.

Često postavljana pitanja i odgovori:

 • Da li je pijenje alkohola povezano sa nadutošću?
  Da, alkohol može izazvati nadutost.
 • Da li postoji veza između PMS-a i nadutosti?
  Da, mnoge žene osećaju nadutost pred menstruaciju.
 • Kako prepoznati alergiju na hranu koja izaziva nadutost?
  Ako osećate nadutost nakon određene hrane, moguće je da ste intolerantni.
 • Da li probiotici mogu pomoći protiv nadutosti?
  Da, probiotici mogu pomoći.

Važno je razumeti da pravilna ishrana može biti ključ za smanjenje nadutosti. Pokušajte da pratite ovaj vodič i slušate svoje telo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top